logo

Vánoční cukroví - oblíbené druhy

vánoční cukroví

Sesbírali jsme pro vás mnoho receptů na vánoční cukroví, jedná se jak o pečené, tak i o nepečené cukroví. Většinou je u každého receptu i fotka. Recepty jsou vždy vyzkoušené, takže nemusíte mít obavy, protože se jedná o kvalitní recepty. Postupně je budeme doplňovat, stejně i foto.

Musíte však vždy brát v potaz, že každá trouba peče jinak a stejně tak každá mouka, máslo či jiný tuk má jiné vlastnosti. Z tohoto důvodu je vždy nutné těsto přizpůsobit těmto vlastnostem.
Pokud se vám ale něco nepovede, nebuďte smutní. Vánoční cukroví nemusíte vůbec vyhazovat do koše, ale můžete vyrobit různé kuličky ze zbytků nebo sníst jen tak (toho se rádi ujmou ostatní členové domácnosti).

Vánoční cukroví recepty s obrázky

V současnosti patří pečení cukroví mezi nejoblíbenější vánoční tradice vůbec. Existuje mnoho druhů, ale většina se připravuje ze stejných ingrediencí, mezi které patří mouka, cukr, máslo, ořechy, kakao nebo marmeláda. Stačí je jen vhodně propojit a vznikne vám vánoční cukroví skvělé chuti.

Pečení cukroví není až tak nová tradice, neboť jeho historie spadá až do 16. století. Tento zvyk není křesťanský, ale pohanský a pomáhal ochránit rodinu, dům a zvířata před sílami z temna. Každý tvar cukroví něco symbolizoval - kolečka slunce, zvířátka dobytek, kuličky ovoce. Cukrovím se nezdobily pouze domovy, ale i stavení, chlévy a stromy na statku. Jen tak se zajistilo statku štěstí, úroda ovoce a zdraví zvířat. Vánoční cukroví se poté rozdalo celé rodině, příbuzným a také čeládce.

Recepty v té době ale byly odlišné těm nynějším. Cukr byl velmi drahý, bílá mouka se téměř nepoužívala a tak se cukroví připravovalo z medu, sušeného ovoce, oříšků a tmavé mouky.