logo

Perníčky, které jsou hned měkké

měkké perníčky

Nestíháte s vánočním pečením a chcete si připravit medové perníčky? Tak si upečte perníčky, které budou hned měkké. Stačí jen, když budete přesně dodržovat recept a zaručeně se vám podaří. Pokud byste chtěli upéct klasické perníčky, kdy musíte čekat, než změknou, podívejte se na tento recept na perníčky.

Ingredience:
  • 400 g hladké mouky
  • 140 g moučkového cukru
  • 50 másla
  • 1 kávová lžička sody
  • 1 kávová lžička perníkového koření
  • 2 - 3 polévkové lžíce medu
  • 2 vajíčka
  • žloutek na potření
  • bílková poleva
Postup:
  1. Do větší mísy nasypeme mouku, cukr, sodu a koření. Všechno promícháme. Pak přidáme med a vajíčka. Těsto pořádně propracujeme a zabalíme do fólie. Těsto je možné zpracovat i v domácí pekárně nebo v robotu. Těsto uložíme přes noc ve fólii do lednice.
  2. Poté vyndáme těsto z lednice, rozválíme ho na pomoučněném vále na plát silný (4 - 5 mm) a vykrojíme oblíbené tvary. Ty umístíme na plech, který je vyložený papírem na pečení.
  3. Plech vložíme do trouby, která je předem vyhřátá na 160 - 170°C. Pečeme asi 8 minut. Perníčky nesmíme péct dlouho, jinak budou tvrdé.
  4. Během pečení rozšleháme žloutek.
  5. Upečené perníčky potřeme žloutkem a sundáme z horkého plechu.
  6. Až budou perníčky studené, ozdobíme je bílkovou polevou.
  7. Bílkovou polevu připravíme z 1 bílku, moučkového cukru (cca 150 g) a pár kapek citronové šťávy. Všechny ingredience pořádně rozmícháme, až se vytvoří poleva tuhá jako těsto na palačinky.

Pokud budou perníčky příliš tenké, tak nebudou měkké, ale tvrdé. Z tohoto důvodu by měly být silnější. Nesmí se péct dozlatova, stačí péct opravdu těch cca 8 minut. Pokud budou tenčí, musíte je péct kratší dobu. Pokud by vám i přesto perníčky ztvrdly, tak během pár týdnů změknou nebo na změknutí pomůže jablko či chleba v krabici.

Podívejte se i na další recept na perníčky, tentokrát se jedná o zdravější perníčky.