logo

Recept na vynikající vánoční štolu

vánoční štola

Pravou vánoční štolu děláme několik týdnů před Vánocemi, nejlépe 4, ale klidně i 2 týdny. Za tu dobu se vánoční štola krásně rozleží a všechny její vůně a chutě se pak rozplývají na jazyku. Následující recept je na jednu velkou nebo dvě střední štoly.

Recept vypadá, že je složitý, ale ve skutečnosti je velmi snadný. Stačí jen věnovat dostatek pozornosti jeho přípravě. Tato štola bude chutnat naprosto všem.

Ingredience:
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 400 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 370 ml mléka
  • 40 g droždí
  • 200 g spařených, oloupaných a nasekaných mandlí
  • 250 g rozinek
  • 100 g kandované kůry
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 100 ml rumu
  • 1/2 kávové lžičky mleté skořice
  • 1/2 kávové lžičky mletého kardamonu
  • špetka soli
  • 100 g másla na potření
  • práškový cukr s vanilkovým cukrem na posypání
Postup:
  1. Den předem namočíme rozinky do rumu, ať jsou zcela ponořené.
  2. Z části teplého mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí připravíme kvásek.
  3. Dále smícháme prosetou mouku s cukrem a vanilkovým cukrem. Poté přimícháme kardamon, skořici a špetku soli. Přidáme vykynutý kvásek, změklé máslo, vajíčka a zbytek mléka.
  4. Těsto pořádně propracujeme a dáme kynout na jednu hodinu. Samozřejmě mísu přikryjeme utěrkou, aby neoschlo. Poté jej opět prohněteme a dáme znovu na hodinu kynout.
  5. Při dalším zpracování přidáme nasekané mandle, rozinky (ale bez rumu), nakrájené kandované ovoce a kůru. Necháme opětovně hodinu kynout.
  6. Z vykynutého těsta vytvarujeme jednu obrovskou nebo raději dvě "menší" štoly.
  7. Z těsta uděláme silnější kruh až ovál, který přepůlíme a umístíme ho na vymazaný plech nebo na pečicí papír na plechu.
  8. Pečeme v troubě, kterou si předehřejeme na 180 °C, 30 minut, poté teplotu ztlumíme na 160 °C a pečeme 30 - 60 minut podle velikosti štoly a podle trouby. Jedná se o čas na pečení menších štol. U velké štoly to bude trvat delší dobu.
  9. Po vyndání štolu potřeme rozpuštěným máslem a bohatě štolu posypeme práškovým cukrem. Až štola vychladne, pořádně ji zabalíme do alobalu (nesmí se do ní dostat vzduch) a schováme ji na chladné místo.
  10. Vánoční štola zůstane vláčná a určitě si na štole pochutnáte na vánoční snídani.

Výhodou při přípravě této domácí pochoutky je, že můžete zvolit, které suroviny tam přidáte, Někdo nemusí mít rád třeba kandované ovoce a přidá tam místo něj více rozinek. Nebo místo rumu přidá griotku. Ve všech případech vykouzlíte skvělou štolu, po které nic nezůstane.

Máte raději vánočku? Podívejte se zde na stránku na ověřený recept.