logo

Recept na vánoční štolu

vánoční štola

Pravou vánoční štolu děláme několik týdnů před Vánocemi, nejlépe 4, ale klidně i 2 týdny. Vánoční štola se krásně rozleží a všechny její vůně a chutě se pak rozplývají na jazyku. Následující recept je na velkou nebo dvě střední štoly.

Ingredience:
  • 1 kg polohrubé mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 vanilkové cukry
  • 400 g změklého másla
  • 2 vejce
  • 370 ml mléka
  • 40 g droždí
  • 200 g spařených, oloupaných a nasekaných mandlí
  • 250 g rozinek
  • 100 g kandované kůry
  • 100 g kandovaného ovoce
  • 100 ml rumu
  • 1/2 kávové lžičky mleté skořice
  • 1/2 kávové lžičky mletého kardamonu
  • špetka soli
  • 100 g másla na potření
  • práškový cukr s vanilkovým cukrem na posypání
Postup:
  1. Den předem namočíme do rumu rozinky.
  2. Z části teplého mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí si připravíme kvásek.
  3. Dále smícháme prosetou mouku s cukrem a vanilkovým cukrem. Poté přimícháme kardamon, skořici a špetku soli. Přidáme vykynutý kvásek, máslo, vajíčka a mléko.
  4. Těsto pořádně propracujeme a dáme ho kynout jednu hodinu. Poté jej opět prohněteme a dáme opět hodinu kynout.
  5. Při dalším zpracování přidáme nasekané mandle, rozinky (ale bez rumu), nakrájené kandované ovoce a kůru. Necháme opět hodinu kynout.
  6. Z vykynutého těsta uděláme jednu obrovskou nebo raději dvě "menší" štoly.
  7. Z těsta uděláme silnější kruh až ovál, který přepůlíme a umístíme ho na vymazaný plech nebo na pečící papír na plechu.
  8. Pečeme v troubě, kterou si předehřejeme na 180°C 30 minut, poté teplotu ztlumíme na 160°C a pečeme 30 - 60 minut podle velikosti štoly a podle trouby. Jedná se o čas na pečení menších štol. U velké trouby to bude trvat delší dobu.
  9. Po vyndání štolu potřeme rozpuštěným máslem. Bohatě štolu posypeme práškovým cukrem. Až štola vychladne, pořádně ji zabalíme do alobalu (nesmí se do ní dostat vzduch) a schováme ji na chladné místo.
  10. Vánoční štola zůstane vláčná a určitě si na štole pochutnáte na vánoční snídani.