Slepované cukroví - recept na vánoční klasiku
29. července 2018Slepované cukroví patří k nejoblíbenějším druhům cukroví, které pečou pravidelně mnohé domácnosti na Vánoce. Jedné se o jednoduché, rychlé a velice chutné cukroví, které byste si měli připravit i vy. Recept je velmi snadný a připravíte ho opravdu za chvilku.
- 250 g hladké mouky
- 90 g moučkového cukru
- 140 g másla
- 2 žloutky
- kůra se šťávou z 1 chemicky neošetřeného citronu
- rybízová nebo malinová marmeláda
✅ Získejte nádherné vánoční ozdoby ⭐
Postup:
- Mouku společně s cukrem přesejeme přes síto do větší mísy.
- K tomu pak přidáme změklé máslo, které nakrájíme na kostky.
- Přidáme rovněž žloutky, šťávu z citronu a kůru z citronu.
- Všechny suroviny zpracujeme v pevné těsto. Můžeme použít mixér nebo propracovat je ručně.
- Až vytvoříme propracované těsto, vytvoříme z něj velký bochánek a ten zabalíme do potravinové fólie.
- Vložíme ho do lednice nejméně na jednu hodinu.
- Poté si připravíme plech, který vyložíme pečicím papírem.
- Na pomoučněné podložce vyválíme těsto a z něj vykrajujeme kolečka, květinky, hvězdičky nebo cokoliv jiného.
- Nezapomeneme do poloviny z nich vykrojit doprostřed kolečko, ať jsou pěkně do páru.
- Pečeme v elektrické troubě vyhřáté na 180 °C nebo v plynové troubě vyhřáté na 160 °C 8 - 10 minut.
- Až bude cukroví upečené, necháme ho vystydnout.
- Následně slepujeme cukroví k sobě marmeládou. Vždy plný tvar s tím, který má v sobě vykrojený otvor.
- Slepované cukroví můžeme lehce posypat mletým cukrem.
Na slepované linecké cukroví můžeme na slepení použít i oblíbený krém, nutellu nebo jakoukoli jinou marmeládu. Bude vždy výborné. Nejlepší je, pokud ho necháte změknout tak týden či dva. Pak se bude doslova rozplývat na jazyku.
Kakaové slepované cukroví připravíme tak, že do těsta přidáme lžíci kakaa na vaření. Podle potřeby pak můžeme přidat o trošičku více másla.
Podívejte se i na další slepované cukroví: