Žabí huby (ořechové mušle, taštičky)
11. prosince 2015Zajímavým vánočním cukroví jsou bezpochyby žabí huby. Někteří je znají jako ořechové mušle, mušličky, škeble, škebličky, taštičky... Ve ve všech případech se jedná o jednoduché a levné cukroví, které je plněné ořechovou náplní. Připravte si jej i vy.
- Těsto:
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla nebo Hery
- 1 vajíčko
- 2 lžíce rumu
- Ořechová náplň:
- 100 g vlašských ořechů (koupit levně v e-shopu)
- 100 g cukru
- 1 vejce
- 1 žloutek
- Na obalení:
- moučkový cukr
- vanilkový cukr
✅ Získejte nádherné vánoční ozdoby ⭐
Postup:
- Mouku smícháme s nakrájeným máslem, vajíčkem a rumem.
- Těsto pořádně propracujeme, zabalíme do potravinářské fólie a dáme na několik hodin nebo i přes noc ztuhnout do lednice.
- Následně těsto vyválíme klasicky na plát, vykrojíme vykrajovátkem menší kolečka (průměr cca 4 cm) a ty naplníme ořechovou náplní. Konce kolečka k sobě přehneme a přimáčkneme. Můžeme také použít formičku na taštičky. Umístíme do ní kolečko, přidáme náplň a formičku zavřeme.
- Cukroví umístíme na plech, který si raději vyložíme pečicím papírem, protože část náplně může ze škeblí uniknout.
- Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C zhruba 10 minut.
- Žabí huby, které budou ještě teplé, obalíme ve směsi dvou cukrů stejně jako vanilkové rohlíčky.
- Toto vánoční cukroví potřebuje pár dní na to, aby bylo měkké a lahodné.
Ještě je nutné připravit ořechovou náplň: mleté ořechy smícháme s cukrem vajíčkem a žloutkem. Připravíme z toho takovou hustější náplň, kterou pak huby plníme.
Někteří plní huby marmeládou nebo tvarohem s cukrem. I taková možnost je velmi chutná.
Tento recept je velmi rychlý a také levný, protože k němu nepotřebujete hodně surovin. Stačí jen ty, které každý doma najdete v lednici a ve špajzu. Další výhodou je, že není moc sladký tak, jak tomu je i jiných druhů.