logo

Žabí huby (ořechové mušle, taštičky)

žabí huby

Zajímavým vánočním cukroví jsou bezpochyby žabí huby. Někteří je znají jako ořechové mušle, mušličky, škeble, škebličky, taštičky... Ve ve všech případech se jedná o jednoduché a levné cukroví, které je plněné ořechovou náplní. Připravte si jej i vy.

Ingredience:
  • Těsto:
  • 300 g hladké mouky
  • 200 g másla nebo Hery
  • 1 vajíčko
  • 2 lžíce rumu
  • Ořechová náplň:
  • 100 g vlašských ořechů
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • Na obalení:
  • moučkový cukr
  • vanilkový cukr
Postup:
  1. Mouku smícháme s nakrájeným máslem, vajíčkem a rumem.
  2. Těsto pořádně propracujeme, zabalíme do potravinářské fólie a dáme na několik hodin nebo i přes noc ztuhnout do lednice.
  3. Následně těsto vyválíme klasicky na plát, vykrojíme vykrajovátkem menší kolečka (průměr cca 4 cm) a ty naplníme ořechovou náplní. Konce kolečka k sobě přehneme a přimáčkneme. Můžeme také použít formičku na taštičky. Umístíme do ní kolečko, přidáme náplň a formičku zavřeme.
  4. Cukroví umístíme na plech, který si raději vyložíme pečicím papírem, protože část náplně může ze škeblí uniknout.
  5. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C zhruba 10 minut.
  6. Žabí huby, které budou ještě teplé, obalíme ve směsi dvou cukrů stejně jako vanilkové rohlíčky.
  7. Toto vánoční cukroví potřebuje pár dní na to, aby bylo měkké a lahodné.

Ještě je nutné připravit ořechovou náplň: mleté ořechy smícháme s cukrem vajíčkem a žloutkem. Připravíme z toho takovou hustější náplň, kterou pak huby plníme.

Někteří plní huby marmeládou nebo tvarohem s cukrem. I taková možnost je velmi chutná.

Tento recept je velmi rychlý a také levný, protože k němu nepotřebujete hodně surovin. Stačí jen ty, které každý doma najdete v lednici a ve špajzu. Další výhodou je, že není moc sladký tak, jak tomu je i jiných druhů.