logo

Nejlepší vánoční cukroví - recepty s fotkou

/media/images/vanocnicukrovi01.jpg

Recepty na vánoční cukroví najdete jak v kuchařkách, deníčku babiček, tak i na internetu, kde se jich nachází opravdu mnoho. Můžete najít recepty na klasické, luxusní, bezlepkové, zdravé či hrníčkové cukroví. Záleží, co hledáte a co máte rádi. Tady se můžete podívat na vyzkoušené recepty na oblíbené druhy. Výhodou je, že jsou tyto recepty na vánoční cukroví s fotkou, takže předem už máte představu, jak bude cukrovíčko vypadat. Vždy je ale dobré a klasické.

Vanilkové rohlíčky

vanilkové rohlíčky Ingredience:

300 g hladké mouky
50 g cukru moučky
100 g lískových oříšků
200 g másla
2 žloutky
cukr moučka, vanilkový cukr - na obalování
mouka na posypávání

Postup:

1. Smícháme mouku s cukrem a mletými oříšky, poté přidáme nakrájené změklé máslo a žloutky.
2. Těsto pořádně propracujeme, zabalíme do fólie a vložíme na dvě hodiny do lednice.
3. Pak těsto vytáhneme, chvilku počkáme, až povolí a můžeme dělat rohlíčky.
4. Těsto vyválíme, uděláme špalíčky, nakrájíme na menší kousky a tvarujeme rohlíčky. Můžeme je dávat i do formiček nebo vykrajovat.
5. Rohlíčky položíme na plech s pečicím papírem a vložíme do už vyhřáté trouby na 180°C. Cukroví pečeme kolem 8 minut.
6. Následně teplé rohlíčky obalíme v cukru.

Linecké cukroví

linecké cukroví Ingredience:

280 g hladké mouky
100 g cukru moučky
160 g másla
2 žloutky
kůra z citronu (chem. neošetřeného)
marmeláda

Postup:

1. Smícháme mouku, cukr, nakrájené měkčí máslo, žloutky a nastrouhanou kůru z citronu.
2. Propracované těsto zabalíme do potr. fólie a vložíme do lednice na několik hodin.
3. Těsto vytáhneme, necháme chvíli povolit a poté jej vyválíme.
4. Z těsta pak vykrajujeme tvary pomocí vykrajovátek a ty položíme na vymazaný plech nebo na plech s pečicím papírem.
5. Plech s cukrovím rychle vložíme do trouby, která je již vyhřátá na 180°C. Pečeme kolem 8 minut.
6. Následně studené cukroví k sobě slepíme marmeládou.

Perníčky

perníčky Ingredience: 250 g hladké mouky
250 g medu
1 žloutek
60 g moučkového cukru
1/2 kávové lžičky jedlé sody
perníkové koření
vejce
bílek, moučkový cukr a kapka z citronu na polevu

Postup:

1. Med ve vodní lázni trošku rozehřejeme, pak ho smícháme s moukou a počkáme, dokud nevychladne.
2. Následně přidáme žloutek, cukr, sodu a koření. Těsto pořádně propracujeme a vložíme do lednice. Klidně i přes noc.
3. Vytáhneme těsto z lednice a na pomoučněném válu jej rozválíme. Vykrajujeme tvary. Pokud se ale těsto bude lepit, stačí o jen trošku posypat moukou.
4. Perníčky umístíme na plech a vložíme do trouby předehřáté na 170°C. Pečeme kolem 10 minut.
5. Jakmile je dopečeme, potřeme je rozšlehaným vajíčkem, ale není to nutné.
6. Až vánoční perníčky vychladnou, tak je ozdobíme bílkovou polevou. Tu připravíme z bílku a moučkového cukru - musí vzniknout tuhá hmota.

Rumové kuličky

rumové kuličky Ingredience:

200 g dětských piškotů
100 g cukru
40 g mletých ořechů
80 g másla
2 lžíce kakaa
4 lžíce rumu
4 lžíce ovocného sirupu nebo zase rumu
kokos

Postup:

1. Nastrouhané piškoty polijeme rumem a případně sirupem. Deset minut necháme odstát.
2. Ke směsi přidáme cukr, strouhané ořechy, kakao a máslo. Těsto pořádně propracujeme. Pokud bude nutné jej zahustit, můžeme přidat ještě strouhaný kokos.
3. Z těsta tvarujeme kuličky, které obalíme v kokosu a vložíme do košíčků.

Vosí hnízda

vosí hnízda Ingredience:

160 g dětských piškotů
50 g cukru
lžíce kakaa
100 g másla
3 lžíce rumu
Náplň: 120 g másla, 100 g cukru, 3 lžíce rumu
piškoty
cukr

Postup:

1. Piškoty rozmixujeme nebo nastrouháme v mlýnku, smícháme je cukrem, kakaem, máslem a rumem.
2. Těsto pořádně propracujeme a dáme ztuhnout do lednice.
3. Nato z těsta uděláme menší kouli, tu obalíme cukru a vmáčkneme do formičky.
4. Uděláme díru do hnízda a tu naplníme krémem z vyšlehaných surovin.
5. Přilepíme piškot a formičky otevřeme.
6. Cukroví uchováváme v chladu.

Na další vánoční cukroví, recepty, postupy a fotky se můžete podívat na tyto stránky:
xvanoce.cz
vanoce-silvestr.cz.