logo

Vánoční smažený kapr v lupíncích

vánoční kapr

Tradičním jídlem na Vánoce je lahodný smažený kapr. Můžeme si připravit smaženého kapra v klasickém trojbalu nebo připravit ho jiným způsobem, který bude opět velmi dobrý. Vyzkoušejte třeba kapra osmaženého v kukuřičných lupíncích.

Ingredience:
  • 4 porce kapra
  • 2 vejce
  • 50 g hladké mouky
  • 30 g bramborové škrobu (Solamyl)
  • 100 ml mléka
  • 250 g cornflakes (kukuřičné lupínky)
  • sůl, mletý kmín
  • olej
Postup:
  1. Porce kapra omyjeme a osušíme. Posypeme solí a mletým kmínem. Ryby dáme odpočinout na hodinku do lednice.
  2. Poté připravíme těstíčko, ve kterém rybu obalíme. Smícháme vajíčka se škrobem, moukou, mlékem a špetkou soli. Těstíčko pořádně vyšleháme.
  3. Lupínky trošku pomačkáme, ale neměla by z nich vzniknout mouka.
  4. Pak porce kapra obalíme v těstíčku a v lupíncích. Můžeme opakovat dvakrát, ať máme obal silnější.
  5. Poté smažíme kapra v rozpáleném oleji ale jen do doby, než budou lupínky osmahnuté (pár minut).
  6. Pak kapra dopékáme v troubě vyhřáté na 180°C kolem 6 minut. Menší kousky není potřeba dopékat v troubě.
  7. Pokud by se kapr smažil dlouhou dobu, tak by se lupínky spálily.
  8. Tento recept na vánočního kapra je velice jednoduchý a zaručeně vám bude chutnat.
  9. Podáváme s bramborovým salátem.

Pokud vám vadí "bahnitá" chuť kapra (charakteristická rybina), namočte porce kapra na pár hodin do slaného mléka. Tato chuť se odstraní a kapr je pak křehký a šťavnatý.

Nudí-li vás kapr, dejte si lososa. Mrkněte se na recept na lososa na másle. Tuto úpravu si rovněž zamilujete.