logo

Recepty na vánočního lososa

losos recepty

Poslední dobou je oblíbené dát si na Štědrovečerní večeři lososa místo klasického kapra. Každý nemusí mít kapra rád nebo na druhou stranu si chce zpestřit zažitou tradici. Losos je velmi dobrou volbou. Tady vám přinášíme několik osvědčených receptů, které se vám mohou hodit.

Pečený losos na česneku

Ingredience:
  • 4 filety z lososa
  • sůl
  • citron
  • 6 stroužků česneku
  • pepř
  • olivový olej
Postup:
  1. Omytého a osušeného lososa pokapeme citronovou šťávou, trošku osolíme a potřeme česnekovou marinádou.
  2. Tu si připravíme z prolisovaného česneku, špetky pepře a olivového olej. Oleje dáme přiměřeně, hlavně to s ním nepřeháníme.
  3. Lososa necháme odpočinout v lednici minimálně hodinu.
  4. Vložíme do pekáčku, který vyložíme pečícím papírem. Vložíme do vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme asi 14 minut.
  5. Losos na česneku je dobrý s bramborami i s bramborovým salátem.

Losos na másle

Ingredience:
  • 4 porce čerstvého lososa
  • mletý kmín
  • mořská sůl
  • citrón nebo limetka
  • máslo
Postup:
  1. Porce lososa umyjeme a osušíme, pokapeme citronovou šťávou a trošku osolíme a posypeme kmínem a dáme alespoň na hodinu do lednice.
  2. Poté smažíme lososa na rozpáleném másle asi tři minuty z každé strany. Dáváme pozor, abychom máslo nepřepálili.
  3. Lososa na másle podáváme s bramborovým salátem.

Pečený losos

Ingredience:
  • filet z lososa
  • sůl
  • citron
  • máslo
Postup:
  1. Filet omyjeme, osušíme a nakrájíme na jednotlivé porce.
  2. Poté každou porci lososa pokapeme citronovou šťávou a trošku osolíme.
  3. Vložíme je do pekáčku, který vyložíme pečicím papírem.
  4. Na každou porci dáme tenký plátek másla a vložíme do vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme asi 14 minut.
  5. Pečený losos se perfektně hodí k bramborovému salátu.