logo

Výborné citronové linecké cukroví

citronové linecké

Linecké cukroví patří mezi klasiku, která se nejčastěji peče na Vánoce. Existuje hodně variant na toto výborné cukroví a jednou z nich je i citronové linecké. Díky tomu, že se do něj přidává citronová šťáva, je cukroví velmi vláčné a chutné. Můžete si ho taky zkusit upéct, ať ochutnáte opravdu skvělou lahodu. Recept na těsto zvládne opravdu každý, protože je takový jednoduchý základní recept.

Ingredience:
  • 210 g hladké mouky
  • 140 g másla
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 citron chemicky neošetřený
  • 2 lžíce z šťávy z citronu
  • 2 žloutky
  • marmeláda
Postup:
  1. Na vál nebo do mísy prosejeme mouku a cukr, pak přisypeme vanilkový cukr, trošku nastrouhané kůry z citronu a promícháme.
  2. Ke směsi přidáme nakrájené nebo nastrouhané máslo, žloutky a dvě lžíce šťávy z citronu (můžeme ji vymačkat z citronu, který jsme předtím ostrouhali).
  3. Těsto pořádně zpracujeme, aby bylo dokonale hladké a zabalíme ho do potravinářské fólie. Následně jej vložíme na noc do lednice, aby se hezky zdůraznila chuť.
  4. Další den lehce pomoučníme vál, na kterém vyválíme těsto na linecké. Plát by měl být vysoký kolem dvou až tří milimetrů. Následně z něj vykrojíme tradiční tvary (květinky, hvězdičky) a ty umístíme na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Do poloviny tvarů vykrojíme ještě malé kolečko.
  6. Okamžitě citrónové cukroví vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů u elektrické trouby a o něco méně u horkovzdušné trouby a pečeme asi 8 minut.
  7. Cukroví by mělo být trošku zlatavé, ne spálené nebo tmavé, proto tento čas korigujeme podle naší trouby.
  8. linecké cukroví bude studené, tak jednotlivé tvary - vždy tvar s otvorem a tvar bez otvoru - k sobě slepíme marmeládou.
  9. Cukroví s citronem poté můžete lehce poprášit cukrem moučkou.

I linecké cukroví citronové si žádá většinou tak dva týdny, aby změklo. Rychlejšímu změknutí pomůže kousek jablka do krabice, jak se to dělá u perníčků.

Podívejte se i na další linecké cukroví: dvoubarevné, klasické linecké a linecké koláčky s čokoládou.