logo

Vánoční houbový kuba - recept

vánoční kuba houbový

Na Vánoce si mnozí připravují tradiční staročeský pokrm, který se vaří z krup a hub. Jedná se o kubu, který se zpravidla jí jako sváteční oběd. Houbový kuba je pokrm, který se nemusí připravovat pouze na Vánoce, je možné jej připravit i klidně někdy během roku. Toto rychlé a levné jídlo ale nemá každý rád, někteří ho mají rádi a jiní přímo nesnášejí. Jedná se ale o chutné a velmi zdravé jídlo. Na Vánoce se tradičně hodí připravit kubu a pochutnat si na něm. Večer pak ještě následuje polévka, kapr a bramborový salát.

Ingredience:
  • 500 g krup
  • 2 - 3 cibule
  • 50 g sušených hub
  • 5 stroužků česneku
  • majoránka
  • sůl, pepř, kmín
  • sádlo, máslo
Postup:
  1. Nejprve namočíme sušené houby do vody, aby změkly. Stačí je namočit tak na dvě hodiny. Poté se voda slije, houby lehce rukou promačkají, ať z nich vyteče voda a podle potřeby nakrájejí.
  2. Přebereme kroupy, poté je propláchneme, přilijeme novou vodu a dáme vařit.
  3. Vaříme je společně se lžící sádla doměkka (asi 30 minut).
  4. Během vaření krup nakrájíme cibuli na kostičky a ty osmažíme na sádle.
  5. K hotovým krupkám přidáme osmaženou cibuli, houby bez vody, prolisovaný česnek, sůl, kmín, pepř a majoránku. Směs promícháme a podle chuti dokořeníme.
  6. Připravíme si pekáček, který vymažeme sádlem.
  7. Do pekáčku dáme kroupovou směs a vložíme do trouby, kterou jsme předem vyhřáli na 180°C.
  8. Houbového kubu pečeme asi půl hodiny a poté můžeme servírovat.
  9. Každou porci můžeme ozdobit plátkem másla a podáváme.

Místo sádla je možné použít i olej, ale sádlo je pro tento staročeský recept typické. Vánoční kuba tak bude totiž chutnat lépe než s nějakým olejem.
Místo sušených hub je možné použit i houby čerstvé, ale ty asi nebude mít nikdo na Vánoce. Takže se mohou přidat mimo svátky, když sezóna hub. Přinejhorším můžete místo hub zvolit i žampiony (ty nakrájet, osmažit společně s cibulí a přidat do krupek).

Pokud vánoční kuba také patří na váš vánoční stůl, tak jej stačí připravit hned ten den. Někteří jej připravují i den předem. Krásně vonící pokrm dodá svátkům velké kouzlo, takže na něj určitě nezapomeňte.