logo

Jak zaručeně upéct dobré vánoční cukroví?

/media/images/peceni.jpg

Většina receptů a to nejen na vánoční cukroví vypadá na první pohled snadně, když se na něj podrobně podíváte, zjistíte, že některé až tak snadné nejsou. To se právě začínajícím kuchařkám a kuchařům může vymstít, pokud budou nepozorné a nevšimnou si důležitých věcí. My se podíváme na to, na co byste neměli zapomenout. Jen tak se vám podaří upéct dobré vánoční cukroví.

Recepty na vánoční cukroví jsou ve většině případů nenáročné, používá se tam pouze několik surovin, postup je jasný a výsledek by tak měl být skvělý, ale vždy se může vyskytnou nějaký zádrhel. Zádrhel, za který ani nebudete zrovna moct přímo vy.

Pečlivě si vybírejte recepty

Není recept jako recept, některé jsou kvalitní a vyzkoušené a jiné nemusí být. Nejlepší recepty na cukroví jsou takové, které již někdo vyzkoušel. Nemusí se jednat přímo o vás, ale také o kamarádku, maminku nebo lidi na internetu. Dobré recepty můžete poznat podle komentářů, podle počtů „lajků” na Facebooku a podobně. Také se vyplatí dát na svou intuici.

Následujte recept

Vždy se řiďte tím, co se píše v receptu. Samozřejmě, že v některých případech není nutné se tím řídit, ale většinou ano. Je jedno, jestli smícháte prvně mouku se solí a cukrem nebo cukr s moukou a solí, ale v některých případech je nutné postup dodržovat. Například, když je nutné smíchat pouze sypké suroviny, je zbytečné si tento postup dělat složitý tím, že tam přidáte nejprve vejce, pak mouku a poté olej. V některých případech to bude i na škodu, např. přidáte-li na droždí nebo kvásek sůl, recept se vám moc nepodaří, protože těsto bude špatně kynout. Takových případů je mnoho. Někdy může být i v receptu chyba, tak na to pozor.

Suroviny při pokojové teplotě

Připravte si suroviny a ty nechte chvíli při pokojové teplotě, aby se aklimatizovaly. Poté z nich udělejte těsto. V některých receptech je dokonce nutné mít máslo nebo jiný tuk delší dobu při pokojové teplotě, aby bylo měkčí a dobře se sním pracovalo. Kdybyste používali teplé a studené suroviny, nemusí se vám podařit dobře udělat těsto a tím pádem ovlivní i celé cukroví.

Každá trouba peče jinak

Každému je asi jasné, že elektrická trouba a plynová trouba peče jinak. Plynová je silnější, tudíž je potřeba péct kratší dobu než u elektrické. Ovšem i dvě elektrické trouby se mohou lišit svým výkonem, ač mají stejné „papírové” parametry. Proto je důležité znát svou troubu. Pokud víte, že ta vaše je celkem pomalá, je nutné péct déle a pokud je zas rychlá, tak pečte kratší dobu. To nejlépe poznáte díky zkušenostem nebo podle toho, jak vypadá po určitém čase cukroví, koláč, kuře nebo cokoliv dalšího. Pokud si nejste jistí, jak je to s vaší troubou, pozorujte přes sklo, jak cukroví vypadá. Rozhodně ho z trouby nevyndávejte, abyste se podívali, to by mělo špatný vliv na výsledek.

Jednotlivé suroviny mohou mít jiné vlastnosti

I když je v receptu napsáno, že máte použít tolik a tolik mouky, másla, cukru a vajec, nemusí se vám podařit. Budete pak naštvaní na to, že je to nějaký podfuk a že to nefunguje. Ale to může být prostě tím, že vejce je jinak větší, máslo méně měkčí nebo mouka obsahuje méně lepku a špatně se spojí. V takovém případě, že těsto přesně neodpovídá vašim představám je nutné, abyste přešli k improvizaci. K příliš sypké směsi přidejte kousek másla, mléka nebo olej a k příliš řídkému těstu přidejte mouku nebo cukr. Časem zjistíte, že bez improvizace se při pečení a vaření neobejdete.

Do lednice schovejte zakryté těsto

V mnoha vánočních receptech (např. na linecké nebo perníčky) se píše, že je nutné na nějakou dobu schovat těsto do lednice. To se děje z důvodu, aby se uvolnily jednotlivé vůně a aby těsto ztuhlo. Avšak je nutné, abyste je zabalili do potravinářské fólie nebo do potravinového sáčku, aby těsto neoschlo. Když vám těsto oschne, moc už s ním nenapečete.

Používejte vždy čerstvé suroviny

Možná si říkáte, že použijete máslo, které bude brzy končit nebo ořechy z minulé sezóny, protože to stejně nepůjde po upečení poznat. To sice můžete mít pravdu a některé ne zrovna úplně čerstvé suroviny nepůjdou poznat, ale po dvou týdnech to může být úplně jinak. Pozorní si toho mohou všimnout hned. Většina druhů cukroví se peče dva až tři týdny předem, během té doby se cukroví rozleží a s ním i ty špatné chutě. S takovou akorát budete moct cukroví vyhodit, protože žluklé ořechy nechutnají zrovna dobře.

Na plech a rovnou do trouby

Jakmile cukroví vyválíte, umístěte ho na plech a po zaplnění jej dejte rovnou do trouby. Pokud budete dlouho čekat, pustíte třeba pozdě troubu, tak se másla trošku roztopí a tvar už nebude hezký. Na plech můžete umístit pečicí papír, ať nemusíte plech umývat nebo i klidně rovnou na plech. Cukroví obsahuje hodně tuku, tak se k němu nepřichytí, takže není potřeba jej vymazávat. To se týká i formiček na medvědí pracny, které není nutné vymazávat máslem.

A v případě, že se vánoční cukroví nepodaří, nevadí, vyzkoušejte jiný druh a ten nepodařený můžete sníst dopředu.