logo

Lahodné špaldové perníčky

špaldové perníčky

Pokud si chcete připravit netradiční perníčky, které jsou o něco zdravější než klasické medové perníčky, vyzkoušejte perníčky ze špaldové mouky. Chutnají výborně a recept není vůbec složitý.

Ingredience:
  • 500 g špaldové mouky
  • 120 g moučkového cukru
  • 120 g másla
  • 120 g medu
  • 2 vejce
  • lžíce kakaa
  • 1 kávová lžička sody
  • 1 kávová lžička kypřicího prášku
  • 1 kávová lžíce perníkového koření
  • bílková poleva
Postup:
  1. Smícháme prosetou mouku a cukr, poté k nim přidáme kakao, sodu, kypřicí prášek a perníkové koření. Opět promícháme.
  2. Dále přidáme máslo pokojové teploty nakrájené na kousky, med a vajíčka.
  3. Těsto pořádně vypracujeme, potom ho zabalíme do potravinářské fólie a vložíme nejlépe přes noc do ledničky, aby se v něm prolnula vůně z koření.
  4. Další den necháme těsto trošku povolit a na pomoučněném vále ho vyválíme na tenkou placku 3 - 5 mm, ze které vykrajujeme vykrajovátky různé tvary podle libosti.
  5. Nato perníčky opatrně položíme na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Troubu předem vyhřejeme na 180°C a perníčky pak pečeme 10 - 13 minut (podle velikosti).
  7. Špaldové perníčky ještě teplé můžeme pomašlovat rozšlehaným vajíčkem, ale není to nutné.
  8. Studené perníčky poté ozdobíme dle fantazie bílkovou polevou.
  9. Toto cukroví změkne asi za dva týdny.

Recept na bílkovou polevu

Ingredience:
  • 150 - 180 g moučkového cukru
  • 1 kávová lžička škrobu
  • 1 bílek
  • pár kapek z citronu
Postup:
  1. Cukr (nejprve jen 150 g) se škrobem přesejeme přes sítko dvakrát, poté přidáme bílek a citronovou šťávu.
  2. Ručně šleháme vidličkou nebo vařečkou asi čtvrt hodiny, dokud nebude poleva pěkně hladká.
  3. Pokud bude potřeba, přidáme ještě trošku cukru nebo naopak pár kapek citrónové šťávy.
  4. Jestli je bílková poleva hotová, poznáte podle toho, že když uděláte párátkem linku, linku bude držet a nerozpije se. I když zajímavě vypadá i ledabylé zdobení rozpitou linkou.
  5. Potom můžete špaldové perníčky nebo třeba i zázvorky zdobit podle libosti a následně polevu nechejte ztuhnout při pokojové teplotě.