logo

Recept na tradiční vánočku

vánočka

Vánočka, nejlépe domácí, patří k tradičním vánočním receptům. Je velmi jednoduchá a dobrá. Podle následujícího receptu ji zvládnete připravit zajisté také. Potřebujete na ni suroviny pokojové teploty a hlavně trpělivost, která je v tomto případě velmi důležitá.

Ingredience:
  • 600 g hladké mouky
  • 140 g cukru
  • 250 ml mléka
  • 1 vejce
  • 120 g másla (Hery)
  • 1/2 kostky droždí
  • špetka soli
  • rozinky namočené v trošce rumu
  • nasekané mandle
  • trošku nastrouhané citronové kůry
  • vejce na potření
Postup:
  1. Nejprve si připravíme kvásek ze 100 ml teplého mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí. Necháme ho chvíli kynout.
  2. Mezitím smícháme prosátou mouku s cukrem, se solí a citronovou kůrou. Přidáme vykynutý kvásek, zbytek mléka, vejce a rozpuštěné máslo.
  3. Těsto pořádně propracujeme, překryjeme utěrkou a dáme ho kynout do tepla alespoň na hodinu.
  4. Do těsta přidáme rozinky i se zbytkem rumu a nasekané mandle. Pořádně opět zpracujeme a dáme kynout na hodinu do tepla.
  5. Z vykynutého těsta můžeme plést vánočku z devíti pramenů nebo z šesti pramenů nebo z pěti, záleží na našich schopnostech.
  6. Vánočka z 9 pramenů se dělá tak, že těsto rozdělíme na devět pramenů. Prvně pleteme ze 4, poté ze 3 a pak ze 2, postupně je na sebe položíme. Vánočku můžeme upevnit párátky.
  7. Vánočka ze 6 pramenů - připravíme si šest pramenů, které na konci spojíme a pak je postupně překládáme. Na postup s fotkami se můžete podívat zde.
  8. Vánočka z 5 pěti pramenů - připravíme si 5 pramenů, ze 3 upleteme základnu, na kterou umístíme upletené 2 prameny.
  9. Ve všech případech vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nasekanými mandlemi.
  10. Vánočku pečeme ve vyhřáté troubě na 170 - 180°C asi 45 - 60 minut.

Podívejte se také na jiný recept na vánočku, který je také velmi dobrý.