Jak zdobit vánoční cukroví? Super tipy na zdobení
Zdobení cukroví rozhodně není zbytečné, jak si někteří mohou myslet. Jedná se o důležitou a zodpovědnou činnost, která vyzdvihne vaše cukroví na mnohem lepší úroveň. Možná pečení cukroví obvykle zakončíte slepením lineckého, obalováním rohlíčků a ledabylým zdobením perníčků. Ale vždyť by to šlo jinak a lépe.
Pokud se vám do zdobení nechce, zaměstnejte děti, které se rády zdobení ujmou. Stačí jim ukázat (záleží na tom, kolik jim je), co by měly dělat a o zdobení se postarají. Vánoční cukroví bude dětmi zajímavě nazdobené, což mnozí zajisté ocení.
Některé druhy cukroví je nutné ozdobit hned, některé až později. Některé druhy, které se ani nezdobí, můžete rovněž nazdobit. Fantazii se meze nekladou a takové medvědí tlapky ozdobené čokoládovou polevou se stříbrnými kuličkami nebo kokosem. Vždy záleží na tom, jestli máte čas a dostatek představivosti.
Krásně nazdobené cukroví se nehodí pouze na Vánoce, ale bude vynikat také na svatbě nebo jiné příležitosti. Stačí se podívat na tipy na zdobení, díky nimž bude vypadat mnohem lépe.
✅ Slepovaná klasika
Mnohé druhy cukroví (např. linecké, strojkové, banánky) se k sobě slepují a to většinou marmeládou nebo krémem. V případě lineckého je to vždy marmeládou a v případě strojkového to může být jak marmeláda, tak i krém nebo nutella. Stačí si vybrat podle preferencí, zásob nebo aktuální chuti. Vždy bude vánoční cukroví chutnat dobře, linecké můžete rovněž trošku poprášit mletým cukrem a strojkové či banánky ještě ozdobte polevou, ať vypadají zajímavě.
✅ Zdobení perníčků
Perníčky se tradičně zdobí bílkovou polevou, která na nich vypadá výborně. Jejich chuť nepokazí ani citronová poleva, tmavá nebo čokoládová poleva. Některé kuchařky si u perníčků vyhrají tak, že na ně namalují zajímavé malby i s přechodem do ztracena, dále jsou na perníčcích cukrové kuličky a jiná zajímavá zdobení. Stačí jen polevou naplnit zdobící sáček, následně zdobíme a tvoříme puntíky, čáry, čárky a můžeme zdobit jeden perníček za druhým.
⭐ Recept na bílkovou polevu
Ingredience:
1 bílek, 140 - 200 g moučkového cukru, pár kapek citronové šťávy
Postup:
Bílek utřeme s prosátým moučkovým cukrem, měli bychom ho přidávat postupně. K tomu přidáme ještě pár kapek citronu. Poleva musí být pevná, aby při malování držela tvar.
⭐ Recept na citronovou polevu
Ingredience:
3 polévkové lžíce horké vody, 1 - 2 lžíce čerstvé citrónové šťávy, 140 - 200 g moučkového cukru
Postup:
Vodu smícháme se šťávou z citrónu a zvolna přidáváme prosátý moučkový cukr. Třeme, dokud nebude poleva hustá.
✅ Namáčením do polevy
Mezi další tipy na zdobení patří taková klasika, jíž je namáčení do polevy. Připravte si polevu podle výběru (může být doma vyrobená nebo kupovaná) a následně s ní ozdobte cukroví. Někdy stačí cukroví pocákat, vytvořit puntík a jindy je lepší namočit do polevy. Záleží, jak to máte raději.
Někdy se hodí namočit každý kousek zcela do polevy pomocí párátka (např. pralinky nebo kuličky), jindy můžete ponořit jen část (štafetky, pařížské rohlíčky) a někdy je lepší polevou polít cukroví (např. išelské dortíčky). Určitě se nevyplatí polevou šetřit, raději udělejte více polevy, než aby vám pak chyběla.
⭐ Recept na domácí čokoládovou polevu
Ingredience:
100 g kvalitní čokolády (nemusí být nutně jen na vaření, ale bez náplně), cca lžíce másla
Postup:
Nalámeme do rendlíku nebo hrníčku čokoládu, přidáme k ní máslo a necháme rozpustit ve vodní lázni. Do většího hrnce nalijeme zhruba pět centimetrů vody a do něj vložíme rendlík, zapneme na střední výkon, čímž vytvoříme vodní lázeň. Až se poleva rozpustí, můžeme s ní pracovat.
✅ Ozdobte je ořechy
Své místo v cukroví mají tradičně i ořechy, ale co tak jimi další druhy ozdobit? Vánoční cukroví krásně ozdobí mandle, lískové, vlašské, para, pekanové ořechy, pistácie a další druhy ořechů. Jemnou slupku mandlí a lískáčů můžete odstranit namočením do teplé vody na hodinu a pak ji snadno odstranit. Rovněž arašídy, ač jsou luštěniny, vypadají na cukroví skvěle.
Aby z cukroví ořechy nespadly, je nejlepší vrchní část potřít nebo polít polevou a na ni umístit ořechy. Na každý druh položte jiný ořech, můžete je také nasekat, nastrouhat a nasypat na cukroví. Nato nezapomeňte vložit do lednice, aby ztuhlo.
Pokud ale nechcete cukroví celé polít polevou, namočte do polevy nebo čokolády kousek ořechu a ten k cukroví přilepte, aby nikdo nic nepoznal. Právě tímto způsobem bude cukroví rovněž na svátečním stole vynikat.
✅ Posypejte ho kokosem
Některé druhy budou vypadat nádherně ozdobené strouhaným kokosem, který tam ale opět bude držet na polevě. Zajímavě vypadá také barevný kokos, ten můžete vyrobit doma. Smíchejte potravinářské barvivo (množství na špičku nože) s kapkou vody (kávová lžička) a touto směsí kápněte do mikrotenového sáčku na několik míst a nasypejte do ní strouhaný kokos (zhruba třetina sáčku). Poté pořádně protřepejte, dokud nechytne kokos barvu.
Získejte nádherné ozdoby nejen na stromeček ⭐
Následně podle fantazie ozdobte jednotlivé druhy cukroví. Skvěle bude vypadat i na dortu, řezech nebo buchtě. Rovněž nezapomeňte, že musí být přilepen polevou. Můžete rovněž kombinovat víc barev, každý konec může mít jinou barvu.
✅ Cukrem vytvoříte sněhovou nadílku
Někdy stačí cukroví jen posypat práškovým (mletým) cukrem. Dejte do sítka cukr a jemným třepáním jej sypejte na cukroví. Cukr krásně ozdobí linecké nebo tmavé druhy cukroví, protože cukr na něm připomíná sníh.
✅ Čokoládou nic nezkazíte
Obyčejná čokoláda může vypadat neobyčejně. Čokoládu nasekejte na drobné kousky nebo nastrouhejte na hoblinky, následně je můžete nasypat na polevu jiné barvy. Uprostřed budou čokoládové hoblinky vypadat famózně.
✅ Ovocem pro lepší chuť
Ačkoliv čerstvé ovoce chutná vždy lépe, tak v tomto případě se vůbec nehodí a na zdobení použijeme sušené nebo kandované. U sušeného ovoce až na brusinky a rozinky je lepší jej nasekat, protože je moc velké. Kandované ovoce nakrájíme na kostičky. Následně můžeme ovoce přidat na jakékoliv vánoční cukroví a přilepíme ho čokoládovou polevou, bílkovou polevou a nebo javorovým sirupem.
✅ Doplňte ho marcipánem
Marcipán nemusí zdobit jen dorty, ale vypadá nádherně i na vánočním cukrovím. Stačí rozválet marcipán, vykrojit z něj malé tvary (např. srdíčka, čtverce, kolečka, květinky) a ty třeba pomocí polevy nebo marmelády připevnit na cukroví. Zde si můžete pohrát i s barvou, jelikož barevný marcipán bude zase o něco hezčí než přírodní.
Zda zvolíte pravý marcipán z mandlí nebo falešný domácí marcipán, je jen na vás. Oba druhy chutnají velice dobře a svou funkci při zdobení také. Místo marcipánu můžete použít modelovací hmoty, které podle potřeby barvivy obarvíte.
Podívejte se na skvělé recepty na pravý a falešný marcipán.
✅ Hotovým zdobením vytvoříte mistrovský kousek
Nejjednodušší je sáhnout po dekoraci, kterou koupíte ve větších obchodech. Zajímavé výrobky má Dr. Oetker a těmi můžete každé cukroví udělat hezčím a originálnějším. Od něj můžete koupit čokoládová srdíčka z hořké čokolády, barevné cukrové perličky a kuličky, stříbrné a zlaté cukrové kuličky, květiny z jedlého papíru, stříbrné perličky, sněhové vločky, bílé, tmavé a barevné zdobení, různé mixy atd.
Dále od stejného výrobce můžete ke zdobení použít marcipán, fondán (bílá potahovací hmota), polevy (čokoládová mléčná, čokoládová extra hořká, bílá, tmavá, citronová, marcipánová, punčová atd.), gelové barvy (černá, červená, modrá, růžová, zelená, žlutá), dekorační trubičky (třpytivá stříbrná, třpytivá zlatá, bílá na perníčky, barevné, neonové, bílá, tmavá).
Zajisté rovněž ostatní výrobci nabízejí plno různých výrobků, kterými můžete ozdobit nejen cukroví, ale i jakýkoliv dort. Stačí si jen vybrat podle toho, co se vám bude líbit a tím dodat svému výrobku šmrnc a vytvořit nádherné umělecké dílo. Říká se jim jedlá dekorace.
✅ Pomůcky ke zdobení
Zdobit můžete prakticky čímkoliv, ale vyvarujte se používání pomůcek, které byly předtím používány s chemickými látkami a vy je jen umyjete (např. štěteček od temperek, kosmetické pomůcky atd.). Nikdy to nejde pořádně umýt, ač to bude vypadat čistě. Raději kupte v lékárně stříkačku za pár korun, která je čistá a znovu naplnitelná.
Co můžete použít? Pomocí čeho zdobit?
- Zdobící sáček na perníčky
- Cukrářský sáček
- Sáčky s různými špičkami
- Párátka, špejle
- Vykrajovátka, formičky, tvořítka
- Nože, vidličky, lžičky
- Zdobičky
- Tubičky
✅ Používejte kvalitní suroviny
Základem nejen při pečení vánočního cukroví, ale i zdobení cukroví je používat kvalitní suroviny. Jakékoliv nekvalitní mohou (a často to také udělají) zničit celý výsledek. Všechno půjde na chuti poznat, poleva s margarínem, nekvalitní marmeláda, žluklé ořechy, čokoládová pochoutka... dokáže zničit veškerou snahu a čas, co jste tomu věnovali.
Raději si připlaťte, vždyť Vánoce jsou jednou v roce, stejně jako svatba nebo nějaký jiný okamžik není každý měsíc. Raději připravte méně kousků, zato kvalitních. Mrkněte, jak můžete zaručeně upéct dobré vánoční cukroví.