Recept na tradiční vánočku
Vánočka, nejlépe domácí, patří k tradičním vánočním receptům. Je velmi jednoduchá a dobrá. Podle následujícího receptu ji zvládnete připravit zajisté také. Potřebujete na ni suroviny pokojové teploty a hlavně trpělivost, která je v tomto případě velmi důležitá.
Pokud se vám ji nechce plést nebo moc vám to nejde, použijte na ni formu. Skvělá je keramická forma od Tescomy. Levně ji získáte v tomto e-shopu.
- 600 g hladké mouky
- 140 g cukru
- 250 ml mléka
- 1 vejce
- 120 g másla (Hery)
- 1 kostka droždí
- špetka soli
- rozinky namočené v trošce rumu
- nasekané mandle
- trošku nastrouhané citronové kůry
- vejce na potření
✅ Získejte nádherné vánoční ozdoby ⭐
Postup:
- Nejprve si připravíme kvásek ze 100 ml teplého mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí. Necháme ho chvíli kynout.
- Mezitím smícháme prosátou mouku s cukrem, se solí a citronovou kůrou. Přidáme vykynutý kvásek, zbytek mléka, vejce a rozpuštěné máslo.
- Těsto pořádně propracujeme, překryjeme utěrkou a dáme ho kynout do tepla alespoň na hodinu.
- Do těsta přidáme rozinky i se zbytkem rumu a nasekané mandle. Pořádně opět zpracujeme a dáme kynout na hodinu do tepla.
- Z vykynutého těsta můžeme plést vánočku z devíti pramenů nebo z šesti pramenů nebo z pěti, záleží na našich schopnostech.
- Vánočka z 9 pramenů se dělá tak, že těsto rozdělíme na devět pramenů. Prvně pleteme ze 4, poté ze 3 a pak ze 2, postupně je na sebe položíme. Vánočku můžeme upevnit párátky.
- Vánočka ze 6 pramenů - připravíme si šest pramenů, které na konci spojíme a pak je postupně překládáme. Na postup s fotkami se můžete podívat zde.
- Vánočka z 5 pěti pramenů - připravíme si 5 pramenů, ze 3 upleteme základnu, na kterou umístíme upletené 2 prameny.
- Ve všech případech vánočku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nasekanými mandlemi.
- Vánočku pečeme ve vyhřáté troubě na 170 - 180°C asi 45 - 60 minut.
Podívejte se také na jiný recept na vánočku, který je také velmi dobrý.