Vánoční smažený kapr v lupíncích
Tradičním jídlem na Vánoce je lahodný smažený kapr. Můžeme si připravit smaženého kapra v klasickém trojbalu nebo připravit ho jiným způsobem, který bude opět velmi dobrý. Vyzkoušejte třeba kapra osmaženého v kukuřičných lupíncích.
- 4 porce kapra
- 2 vejce
- 50 g hladké mouky
- 30 g bramborové škrobu (Solamyl)
- 100 ml mléka
- 250 g cornflakes (kukuřičné lupínky)
- sůl, mletý kmín
- olej
✅ Získejte nádherné vánoční ozdoby ⭐
Postup:
- Porce kapra omyjeme a osušíme. Posypeme solí a mletým kmínem. Ryby dáme odpočinout na hodinku do lednice.
- Poté připravíme těstíčko, ve kterém rybu obalíme. Smícháme vajíčka se škrobem, moukou, mlékem a špetkou soli. Těstíčko pořádně vyšleháme.
- Lupínky trošku pomačkáme, ale neměla by z nich vzniknout mouka.
- Pak porce kapra obalíme v těstíčku a v lupíncích. Můžeme opakovat dvakrát, ať máme obal silnější.
- Poté smažíme kapra v rozpáleném oleji ale jen do doby, než budou lupínky osmahnuté (pár minut).
- Pak kapra dopékáme v troubě vyhřáté na 180°C kolem 6 minut. Menší kousky není potřeba dopékat v troubě.
- Pokud by se kapr smažil dlouhou dobu, tak by se lupínky spálily.
- Tento recept na vánočního kapra je velice jednoduchý a zaručeně vám bude chutnat.
- Podáváme s bramborovým salátem.
Pokud vám vadí "bahnitá" chuť kapra (charakteristická rybina), namočte porce kapra na pár hodin do slaného mléka. Tato chuť se odstraní a kapr je pak křehký a šťavnatý.
Nudí-li vás kapr, dejte si lososa. Mrkněte se na recept na lososa na másle. Tuto úpravu si rovněž zamilujete.