Vánoční houbový kuba - recept
3. srpna 2019Na Vánoce se tradičně připravuje staročeský pokrm, který se vaří z krup a hub. Jedná se o kubu, který se zpravidla jí jako sváteční oběd. Houbový kuba je pokrm, který se nemusí připravovat pouze na Vánoce, je možné jej připravit i klidně někdy během roku.
Toto rychlé a levné jídlo ale nemá každý rád, někteří ho mají rádi a jiní ho přímo nesnášejí. Jedná se ale o chutné a velmi zdravé jídlo. Na Vánoce se tradičně hodí připravit si kubu a pochutnat si na něm. Večer pak ještě následuje polévka, kapr a bramborový salát.
Připravte si ho i vy. Máme tady pro vás dva ověřené recepty, které vám budou zajisté chutnat. Oba jsou snadné na přípravu a chuť těchto pokrmů vás dostane.
- 500 g krup
- 2 - 3 cibule
- 50 g sušených hub
- 5 stroužků česneku
- majoránka
- sůl, pepř, kmín
- sádlo, máslo
✅ Získejte nádherné vánoční ozdoby ⭐
Postup:
- Nejprve namočíme sušené houby do vody, aby změkly. Stačí je namočit tak na dvě hodiny. Poté vodu slijeme, houby lehce rukou promačkáme, ať z nich vyteče voda a podle potřeby nakrájíme.
- Přebereme kroupy, poté je propláchneme, přilijeme novou vodu a dáme vařit.
- Vaříme je společně se lžící sádla doměkka (asi 30 minut).
- Během vaření krup nakrájíme cibuli na kostičky a ty osmažíme na sádle.
- K hotovým krupkám přidáme osmaženou cibuli, houby bez vody, prolisovaný česnek, sůl, kmín, pepř a majoránku. Směs promícháme a podle chuti dokořeníme.
- Připravíme si pekáček, který vymažeme sádlem.
- Do pekáčku dáme rovnoměrně kroupovou směs a vložíme do trouby, kterou jsme předem vyhřáli na 180 °C.
- Houbového kubu pečeme asi půl hodiny a poté můžeme servírovat.
- Každou porci můžeme ozdobit plátkem másla a podáváme.
Kuba s uzeným masem
Tato variace houbového kuby se připravuje s uzeným masem a vajíčky. Vyzkoušejte rovněž tento pokrm, který ovšem není vhodný, pokud dodržujete půst bez masa.
Ingredience:- 200 g uzeného masa
- 300 g krup
- 2 polévkové lžíce sádla
- 2 cibule
- hrst sušených hub
- 2 stroužky česneku
- 3 vejce
- sůl, pepř
- sádlo
- Nejprve uvaříme uzené maso ve vodě. Poté ho vyjmeme a vývar nevyléváme.
- Do vývaru namočíme sušené houby, které zhruba po hodině změknou. Rukou z nich mačkáním odstraníme přebytečnou vodu.
- Kroupy propláchneme a dáme vařit. Přidáme k nim lžíci sádla.
- Mezitím nakrájíme maso na kostky. Dále na kostičky nakrájíme i cibuli, kterou osmažíme na sádle.
- Do mísy přidáme hotové kroupy, nakrájené maso, osmaženou cibuli, houby, prolisovaný česnek a trošku soli. Všechno promícháme.
- Pekáček vymažeme sádlem a do něj rozprostřeme promíchanou směs.
- Ještě vyšleháme vajíčka se špetkou soli a pepře. Rozšlehanými vajíčky zalijeme pekáček a ten vložíme do trouby.
- Troubu vyhřejeme na 180 °C a tam se houbový kuba zapéká asi 20 minut.
Místo sádla je možné použít i olej, ale sádlo je pro tento staročeský recept typické. Vánoční kuba tak bude totiž chutnat lépe než s nějakým olejem.
Místo sušených hub je možné použit rovněž houby čerstvé, ale ty asi nebudete mít na Vánoce. Takže ty můžete přidat mimo svátky, když je sezóna hub. Přinejhorším můžete místo hub zvolit i žampiony (ty nakrájet, osmažit společně s cibulí a přidat do krupek).
Pokud vánoční kuba také patří na váš vánoční stůl, tak jej stačí připravit hned ten den. Někteří jej připravují i den předem. Krásně vonící pokrm dodá svátkům velké kouzlo, takže na něj určitě nezapomeňte.