Kakaové sušenky - jednoduchý a chutný recept
Získejte levné a kvalitní:
- Sváteční dekorace
- Originální ozdoby na stromek
- Věnce
- Adventní doplňky
- Sváteční porcelán
- Adventní kalendáře
Domácí kakaové sušenky jsou jednou z těch lahůdek, které se perfektně hodí na stůl a nejen na ten vánoční. Jejich bohatá čokoládová chuť v kombinaci s křupavými oříšky a sladkými brusinkami tvoří harmonický zážitek, který si může vychutnat naprosto každý.
Cookies neboli sušenky se připravují podle snadného receptu. Stačí vám jen několik ingrediencí a mlžete se pustit do přípravy.
- 250 g hladké mouky
- 70 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 5 g prášku do pečiva
- 2 necelé polévkové lžíce kakaa
- 100 g másla
- 2 žloutky
- 50 ml mléka
- 50 g sušených brusinek
- 50 g oříšků
✅ Získejte nádherné vánoční ozdoby ⭐
Postup:
- Než začneme s pečením, ujistíme se, že máme všechny ingredience připravené a na dosah ruky. Oříšky můžeme předem krátce opražit na pánvi, abychom zvýraznili jejich chuť.
- V hluboké míse smícháme hladkou mouku, cukr, vanilkový cukr, prášek do pečiva a kakao. Tyto suché ingredience je dobré prosít, abychom odstranili hrudky a získali jemnější směs. Prosátí rovněž pomůže provzdušnit mouku, což přispívá k nadýchanějšímu výsledku.
- V další misce nachystáme změklé máslo a pomocí šlehače nebo ručního mixéru ho vyšleháme do jemné konzistence. K máslu přidáme žloutky a pokračujeme krátce v mixování, než bude směs hladká a dobře promíchaná. Tato krémová směs dodá sušenkám bohatou chuť.
- Jakmile bude máslová směs hladká, přidáváme postupně sypké ingredience. Vařečkou všechno promícháme do jedné hmoty. Když se mouka s máslem a žloutky spojí, začneme postupně přidávat mléko. Mléko by mělo být pokojové teploty, ať pomůže udržet těsto ve správné konzistenci.
- K hotovému těstu nyní přidáme sušené brusinky a nasekané oříšky. Tyto ingredience nejen obohatí chuť sušenek, ale taktéž je vizuálně zkrášlí. Pomocí vařečky jemně vmícháme do těsta brusinky a oříšky, dokud nejsou rovnoměrně rozloženy. Nesmíme příliš tlačit na těsto, aby zůstalo nadýchané a křehké.
- Hotové těsto by mělo být hladké a měkké. Pokud je to potřeba, přidáme trochu mouky, ale pouze opatrně. Z těsta vytvarujeme malé kuličky o velikosti cca 2 - 3 centimetry. Pomocí dlaně nebo hrníčku je jemně na plechu vyloženém pečicím papírem zploštíme. Mezi jednotlivými sušenkami necháme dostatečný prostor, protože se během pečení zvětší.
- Předehřejeme předem troubu na 180 °C. Když bude trouba vyhřátá, vložíme plech se sušenkami do trouby a pečeme je po dobu 12 - 15 minut. Správně upečené sušenky by měly být na okrajích zlatavé, ale uprostřed stále mírně měkké.
- Poté je vyjměme plech z trouby a necháme sušenky na něm odpočinout ještě 5 - 7 minut. Pak je opatrně přeneseme na drátěný rošt, kde je necháme zcela vychladnout.
- Jakmile jsou kakaové sušenky úplně vychladlé, můžeme je doma uchovat ve vzduchotěsných nádobách. Pokud je necháme na volném vzduchu, mohou ztratit svou křehkost. Sušenky by měly vydržet čerstvé několik dní, ale věřte, že se po nich rychle zapráší.
Pokud chcete experimentovat, můžete do těsta vmíchat čokoládové kousky, rozinky nebo kandované ovoce. Hodí se do těsta přidat i perníkové koření, skořice nebo zázvor. Fantazii se při pečení sušenek meze nekladou.
