Výborné citronové linecké cukroví
4. srpna 2015Linecké cukroví patří mezi klasiku, která se nejčastěji peče na Vánoce. Existuje hodně variant na toto výborné cukroví a jednou z nich je i citronové linecké. Díky tomu, že se do něj přidává citronová šťáva, je cukroví velmi vláčné a chutné. Můžete si ho taky zkusit upéct, ať ochutnáte opravdu skvělou lahodu. Recept na těsto zvládne opravdu každý, protože je takový jednoduchý základní recept.
- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 citron chemicky neošetřený
- 2 lžíce z šťávy z citronu
- 2 žloutky
- marmeláda
✅ Získejte nádherné vánoční ozdoby ⭐
Postup:
- Na vál nebo do mísy prosejeme mouku a cukr, pak přisypeme vanilkový cukr, trošku nastrouhané kůry z citronu a promícháme.
- Ke směsi přidáme nakrájené nebo nastrouhané máslo, žloutky a dvě lžíce šťávy z citronu (můžeme ji vymačkat z citronu, který jsme předtím ostrouhali).
- Těsto pořádně zpracujeme, aby bylo dokonale hladké a zabalíme ho do potravinářské fólie. Následně jej vložíme na noc do lednice, aby se hezky zdůraznila chuť.
- Další den lehce pomoučníme vál, na kterém vyválíme těsto na linecké. Plát by měl být vysoký kolem dvou až tří milimetrů. Následně z něj vykrojíme tradiční tvary (květinky, hvězdičky) a ty umístíme na plech vyložený pečicím papírem.
- Do poloviny tvarů vykrojíme ještě malé kolečko.
- Okamžitě citrónové cukroví vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů u elektrické trouby a o něco méně u horkovzdušné trouby a pečeme asi 8 minut.
- Cukroví by mělo být trošku zlatavé, ne spálené nebo tmavé, proto tento čas korigujeme podle naší trouby.
- Až linecké cukroví bude studené, tak jednotlivé tvary - vždy tvar s otvorem a tvar bez otvoru - k sobě slepíme marmeládou.
- Cukroví s citronem poté můžete lehce poprášit cukrem moučkou.
I linecké cukroví citronové si žádá většinou tak dva týdny, aby změklo. Rychlejšímu změknutí pomůže kousek jablka do krabice, jak se to dělá u perníčků.
Podívejte se i na další linecké cukroví: dvoubarevné, klasické linecké a linecké koláčky s čokoládou.