Losos recepty

losos recepty

Poslední dobou je oblíbené mít na Štědrovečerní večeři lososa místo klasického kapra. Každý nemusí mít kapra rád nebo na druhou stranu si chce zpestřit zažitou tradici. Losos je velmi dobrou volbou. Tady vám přinášíme několik osvědčených receptů.

Losos na česneku

Ingredience:

filety z lososa
sůl
citron
1 - 3 stroužky česneku na každou porci
pepř
olivový olej

Postup:

Omytého a osušeného lososa pokapeme citronovou šťávou, trošku osolíme a potřeme česnekovou marinádou. Tu si připravíme z prolisovaného česneku, špetky pepře a olivového olej. Oleje dáme přiměřeně, hlavně to s ním nepřeháníme. Necháme odpočinout v lednici minimálně hodinu.
Vložíme do pekáčku, který vyložíme pečícím papírem. Vložíme do vyhřáté trouby na 200°C. Pečeme asi 12 minut.
Losos na česneku je dobrý s bramborami i s bramborovým salátem.

Losos na másle

Ingredience:

porce čerstvého lososa (počet dle potřeby)
mletý kmín
sůl
citrón nebo limetka
máslo

Postup:

Porce lososa umyjeme a osušíme, pokapeme citronovou šťávou a trošku osolíme a posypeme kmínem a dáme alespoň na hodinu do lednice.
Poté smažíme v rozpáleném másle asi tři minuty z každé strany. Dáváme pozor, abychom máslo nepřepálili.
Lososa na másle podáváme s bramborovým salátem.

Pečený losos

Ingredience:

filety z lososa
sůl
citron
máslo

Postup:

Omytého a osušeného lososa pokapeme citronovou šťávou a trošku osolíme.
Vložíme do pekáčku, který vyložíme pečícím papírem. Na každou porci dáme tenký plátek másla a vložíme do vyhřáté trouby na 200°C. Pečeme asi 12 minut.
Pečený losos k bramborovému salátu je na Vánoce také velmi dobrý.

dárky

Články

Odkazy