logo

Výborné dvoubarevné linecké si zamilujete

Linecké dvoubarevné

Připravte si zajímavou variantu klasického lineckého cukroví, které vám bude zajisté chutnat. Toto cukroví vypadá vskutku originálně a s dobrým nápadem vykouzlíte divy. Tak se do toho pusťte.

Ingredience:
  • Světlé těsto:
  • 150 g hladké mouky
  • 40 g cukru moučky
  • 100 g másla nebo Hery
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • pár kapek z citronu
  • Tmavé těsto:
  • 150 g hladké mouky
  • 40 g cukru moučky
  • 100 g másla nebo Hery
  • 1 žloutek
  • 1 kávová lžička kakaa nebo karobu

 ✅ Získejte nádherné vánoční ozdoby ⭐


Postup:
  1. Nejdříve uděláme světlejší těsto: smícháme prosátou mouku s cukrem a vanilkovým cukrem, přidáme nastrouhané nebo nakrájené maso, dále k tomu přihodíme žloutek a pár kapek z citronu.
  2. Těsto pořádně propracujeme a zabalíme do potravinářské fólie a vložíme na dvě hodinky do chladničky.
  3. Poté se vrhneme na tmavé těsto: smícháme mouku s cukrem a kakaem (nebo karobem), po promíchání přidáme nakrájené máslo a žloutek. Těsto pořádně zpracujeme, zabalíme a také vložíme do chladničky.
  4. Následně máme více možností, jak udělat dvoubarevné cukroví:
  5. - vyválíme těsto a vykrojíme tmavé a světlé tvary a po upečení k sobě spojíme marmeládou dvě odlišné barvy,
  6. - vykrojíme tvar např. ze světlého těsta, malou formičkou vykrojíme i střed a z tmavého vykrojíme střed a dáme jej místo toho vykrojeného světlého, pak dáme péct,
  7. - uděláme si hranol, spojíme k sobě dvě a dvě barvy, lehce hranol vyválíme a pak ostrým nožem odkrajujeme kolečka (viz fotka), pak dáme péct,
  8. - vyválíme světlé a tmavé těsto na placky, jedno potřeme bílkem a na něj přiložíme to druhé, poté je zatočíme jako štrúdl a nožem nakrájíme na kolečka, položíme na plech s papírem a dáme péct do trouby.
  9. Pečeme asi 10 minut při teplotě 180°C.

Cukroví potřebuje asi týden na zmeknutí.
Opravdu s tímto cukrovím se dá kouzlit, důležité je nebát se experimentovat při tvoření zajímavých kousků.

Vyzkoušejte i další recept: linecké koláčky s čokoládou, je vynikající.